Защо да бебеносим и как да го правим правилно

Какво означава бебеносене? Напоследък все повече майки в България избират да отглеждат децата си по този начин като ги носят близо до сърцето си. Бебеносенето е част от т.нар. Привързано Родителство което се основава на следната теория: детето е склонно да търси близост с друг човек (най-често майката) и се чувства сигурно , когато е в непосредствена близост до този човек.

Бебето по своите анатомични и физиологични характеристики е приспособено още от раждането си да бъде носено на хълбок от майка си. Така са носели децата си и предците ни през всичките 5 милиона години от еволюцията на човечеството, само през последните 10 000 години откакто човека е започнал да води уседнал начин на живот носенето е започнало да се измества от това бебета да се оставят да лежат сами. Така че носенето е генетично заложено в природата ни и всъщност няма нищо по-естествено от това майката да носи детето си близо до сърцето си.

Но ако оставим генетично заложеното настрана какво повече ни дава бебеносенето. То благоприятства много аспекти от живота и развитието на бебето също и от живота на родителите. Ето някои от тях: носените бебета плачат значително по-малко, те са по-спокойни и по-социални, това от своя страна дава сигурност и увереност у майката и родителите; носените бебета се развиват добре физически защото докато ги носят всички мускули на бебето са активни и това спомага за навременното и правилно физическо развитие на детето; ЕРГОНОМИЧНО носените бебета по-рядко страдат от дисплазия на тазобедрените стави, това е състояние често срещано при малките бебенца, което е една от причините при навършени три месец да има задължителен преглед при ортопед, а някои родители превантивно ги водят и при навършване на един месец; носените бебета са кърмят по-дълго време – физическия контакт спомага за отделянето на хормона окситоцин, който е отговорен за производството на кърма, носените бебета се кърмят и по-често; носенето благоприятства и някои състояния характерни при малките бебенца в това число колики и рефлукс – отново носенето във вертикална позиция и физическия контакт с майката намаляват болката при коликите и спомагат храносмилателната система на бебенцето и подобряват общото му състояние; бебеносенето влияе позитивно върху връзката родител-дете; благоприятства след родилна депресия, майката е по-активна в социалния си живот и може да продължи с дейностите си отпреди раждането; бебеносенето стимулира всички сетива на бебето в това число тактилните и вестибуларния апарат, носените бебета изучават света на възрастните от близо и това ги прави по-уверени, когато сами трябва да се справят с дадена ситуация.

А знаете ли, че в много родилни отделения на запад и не само бебеносенето се прилага като активна оздравителна практика при възстановяване на недоносени бебета – отново се набляга на физическия контакт с майката и стимулирането на всички сетива на бебенцето, а и оттам по-бързото му възстановяване към нормално тегло за възрастта си. Тази практика се нарича Кенгурова Майчина грижа и през последните години започна да се прилага и у нас в доста родилни домове. Кенгуровата майчина грижа е метод, при който бебето и майката (а може и таткото) са в контакт кожа до кожа , бебето е изцяло голо само по пелена и лека завивка на гръбчео да го пази , то е поставено в изправена позиция облегнато на голите гърди на майката. Така сгушено в майката то наподобява торбата на животното кенгуру и оттам и терминът кенгурува майчина грижа. Всъщност тази практика се е появила през 1970 година в Богота поради голямата смъртност на недоносени бебета, където нямало и достатъчно кувиози. И тогава учени установили, че бебетата, които били носени от майките си кожа-до кожа през по-голямата част от деня, не само че оцелявали, но и се развивали доста добре . И оттогава тази практика се е приела и в развитите страни, където майките и татковците са окуражавани да носят бебетата си по няколко часа на ден като това се отнасяло не само за недоносени бебета, а и за тези родени на термин.

Вашето бебе познава миризмата ви, допира ви, ритъма на сърцето, речта и дишането ви, то ще се чувства спокойно близо до мама. Кенгурувата грижа ще помогне на бебето ви: да поддържа добра телесна температура; да регулира дишането и сърцебиенето му; да наддава добре; да прекарва повече време в сън; ще подобри шансовете за кърмене, тъй като контактът кожа до кожа стимулира хормонът отговорен за производството на кърма, а именно окситоцин. Държайки бебето си директно в контакт кожа до кожа ще почувствате нови усещания на родителството и ще заздравите връзката с детето си.

Бебеносейки можете да достигнете до много места, до които с количка не бихте могли. Бебеносенето улеснява майката при отглеждането на повече от едно дете – може да се грижи едновременно за всички без да игнорира никое от тях.

Бебетата се раждат с естествена извивка на гръбнака, която се променя през първата година от живота им, както и с естествено свити крачета в коленцата, които постепенно се изправят. Заради това част то децата не се чувстват комфортно да лежат по гръб, както често ги оставяме в леглото им. Правилното поставяне и носене в слинг поддържа стабилно точно тази извивка на гърба, а също така държи и крачетата във формата на буква М (или поза „жабче“), което пък предпазва от луксация на тазобедрените стави. В тази връзка консултанти и специалисти препоръчват да се използват следните видове носилки –еластичен или тъкан слинг за новородени; тъкан слинг (подходящ за бебета и деца на всякаква възраст) или ергономична раница (подходяща за бебета от 4-ти месец нататък). Тъй наречените „кенгура“ не се препоръчват, защото при тях гърбът на бебето не е в естествената си извивка, а седалката им е прекалено тясна и крачетата висят прави надолу, без да са в нужната ергономична позиция, цялата тежест на детето пада върху слабините му и кенгурото е изключително неудобно и за носещия.

Можете да носите вашето бебе в слинг от първия ден. Ако желаете да научите повече за правилните техники на носене на новородено прочетете нащата статия по темата: https://koalababy.bg/blog/polezno/bebenosene_na_novorodeno

Ако сте убедени в ползите от бебеносенето и искате да го пракиткувате правилно и без да се притеснявате за вашето бебе препоръчваме да запазите вашия час за лична или онлайн консултация. Личните консултации се извършват в нашия ШоуРум в гр. Пловдив на ул. Димитър Талев 59 след предварителна уговорка. На място може да изпробвате и наемете различни видове носилки подходящи за възрастта на вашето бебе заедно с нашия сертифициран консултант по бебеносене. За да запишете час пищете ни на Faebook страницата или ни се обадете на 0899197080.

Ако предпочитате онлайн консултация , запазете вашия час тук: https://koalababy.bg/consults