Когато ежедневието ни рязко се промени и трябва да си останем вкъщи за неопределено дълъг период от време, всичко се обърква и трябва отново да намерим баланса. Предизвикателството е още по-голямо, когато сме с бебе или малко дете, или и с двете едновременно. Ние може да сме напрегнати, разтревожени, на моменти изнервени и това се усеща от децата, независимо от възрастта им. А стоенето дълго у дома е трудно с деца- обърква се не само нашия график, а и техният - изместват се часовете за сън, за хранене и поради тази причина малчовците стават неспокойни, трудно заспиват и имат нужда повече от нашето внимание. Затова бебеносенето може да ни е от помощ, докато си стоим вкъщи.

     Ето няколко съвета как може да ползвате бебеносенето вкъщи:

1. Близкият контакт, монотонните движения при носене, познатият глас и ухание на майката успокояват бебетата и по-големите деца. Така носенето в слинг или раница има успокояващо действие. Освобождаването на хормона окситоцин, хормонът на щастието, помага и на вас да намалите тревожността и стреса.

 Тези прекрасни майки доказват как носенето в слинг може да бъде едновременно забавно, красиво, полезно и най-вече успокояващо по време на извънредно положение:

 

         

 

 

 

 

2. Носенето в слинг наподобява усещането за бебето както в утробата на мама. Близко притиснато към тялото на носещия, обгърнато от нежния и подкрепящ плат на слинга, монотонните движения при ходене симулират усещането за безтегловност в утробата. Това унася бебетата, помага им да се отпуснат и да преминат в състояние на сън. В началото човечето може да протестира, но бъдете по-търпеливи и настоятелни. Ако бебето ви заспи в носилката, вие може да продължите да го носите или да го трансферирате в легло или количка, където да продължи своя сън. Ако не сте сигурни, че ще успеете да направите успешен трансфер, оставете го да спи в носилката, докато вие свършите нещо друго. Като например да си починете, да прочетете любима книга, да поработите от вкъщи ако сте хоум офис, да поиграете с по-голямото си дете или да учите с него и други.

 А ето как бебеносенето влиза в употреба, когато трябва да приготвите домашните козунаци, да боядисате яйца или да приготвите друга вкусотия за любимите хора:

             

 

              

 

3. Ние смятаме, че времето ни вкъщи би минавало по-бързо ако си съзадем  рутина от активности всеки ден. Като например да се включваме в онлайн курс за гимнастика или танци за мама с бебе така едновременно ще се раздвижите и за бебо ще е различно преживяване. Танците са особено забавни, дори може да помогне на бебето ви да заспи по-бързо в носилката. И така резултатът ще е двойно задоволителен - раздвижили сте се и бебето е приспано.

И бебето е приспано:

                           

 

 

4. Ето и няколко положителни ефекта върху физическото здраве на бебето. Бебеносенето помага за по-добро кръвообращение особено за бебета под 6 месечна възраст, които предимно са в легнало положение. Смяната на позицията им се отразява благоприятно, стимулира движенията, мускулите им са в активна фаза, защото докато се движите те неусетно балансират спрямо вашето тяло и получават много добра представа за пространството и своето място в него. Бебеносенето подпомага храносмилането - близкият физически контакт освобождава хормони, които благоприятстват процесите в стомахчето, затова и носенето в слинг има успокояващ ефект при бебета с колики и се препоръчва при рефлукс.

За кърменето също - колкото повече носите толкова по-често ще кърмите, а оттам и ще стимулирате производството на кърма. Контактът кожа до кожа предизвиква освобождаването на окситоцин, който пък е виновен за потичането на млякото. Затова ако гушнете бебето си и усетите, че кърмата ви потича не се учудвайте - това е естествен физически процес.

5. Има моменти, в които се чувстваме изтощени, а бебето ни продължава да плаче и да се успокоява само на ръце. Възползвайте се ако таткото е вкъщи да го научите да носи в слинг и да му го връчвате от време на време, за да си починете. Кажете му, че бебеносенето много заздравява връзката дете-родител.

 И все пак децата имат нужда да излизат на въздух всеки ден - как да им го осигурим по възможно най-безопасния начин по време на извънредно положение, когато отвсякъде ни призовавт да не излизаме. Ако имаме къща с двор - проблемът ни е решен. Но ако сме в апартамент с малък балкон или пък без имаме две опции - да излизаме на терасата често и да проветряваме помещенията както и да правим кратки разходки като спазваме необходимата дистанция и носим маски. NB! Маските не се препоръчват заа деца под две годишна възраст.. Но при всички положения ако ви се наложи да излезете навън за предпочитане е да ползвате слинг, раница или друга ерго носилка. Ето предимствата от това:

- намаляте вашия контакт с различни повърхности, за да излезете от входната врата с количка се изискват завидни умения да държите вратата с една ръка, а сдругата да маневрирате количката. Това може да го избегнете ако бебето е вързано за вас и леко подпрете вратата с лакът, за да я отворите.

- ограничавате изцяло допирът до различни повърхности на детето като парапети, дръжки на врати и други особено сега, когато хигиената ни трябва да е на безупречна. Това е особено трудна задача с току що проходилии тодлъри

- контролирате дистанцията, на която да е детето ви от другите хора както и ограничавате достъпът до него на непознати

- ако живеете на висок етаж и предпочитате да ползвате стълбите за слизане и качване отколкото асансьор със слинг или раница ще ви е по-лесно.

 Ето как изглежда бебеносенето по време на социална изолация:

                     

 

                                            

   фотограф :  Михаил Стирянов

 Как да поддържаме носилката си чиста в този период - доколкото е известно вирусът е капсулован и той лесно се отмива с топла вода и сапун. Затова поддържайте носилката си съгласно инструкциите на етикета с повече течен перилен препарат и ако е небходимо по-дълго изплакване. Гладене и използване на сусшилня също се препръчват стига инструкциите за поддръжка на носилката да го позволяват. Проветрявайте я често и я оставайте за известно време на пряка слънчева светлина. Ако имате две носилки ползвайте едната за навън, а другата вкъщи.

 Какви са препоръките на експертите - в това число консултантите и международните организации по бебеноснене. Ето няколко извадки от препоръките на IIBCICC в превод на български благодарение на Библиотека за слингове Вълшебен Възел:

"Коронавирус скоростно се разпространява по света, преобръщайки живота ни. В много страни децата в училищна възраст не посещават училище, детските градини затварят, възрастните работят от дома, когато е възможно и много места, като ресторанти, също затварят. Налага ни се да се замислим за неща, за които досега не сме.

Сигурни сме, че възникват въпроси и по отношение на носенето на бебе (БЕБЕНОСЕНЕТО)

  • Носенето се препоръчва у дома и навън.
  • Излизайки навън, бебеносенето предотвратява досег на бебето с различни повърхности.
  • Също така възпира любопитни възрастни, които доближават и докосват бебето.
  • Носенето намалява стреса при децата, особено в момента, когато те отразяват емоциите на околните. Също така спомага за редуциране и на родителския стрес. Докосването и физическата връзка са основни потребности на човешките същества.
  • Препоръчва се по-често пране и проветряване на носилките. Напълно достатъчно е да се перат в горната граница на препоръчаните от производителя градуси. Гладенето и сушилнята също са препоръчителни, ако е възможно при конкретната носилка. Винаги спазвайте указанията на производителя за поддръжка.

Необходимо е да знаем, че децата обикновено прекарват леко заразяването с коронавирус и по тази причина не се определят като специфична рискова група. Няма повишен риск за тях, но те могат да се заразят. Ако това се случи, изглежда те имат по-слабо изразени симптоми от възрастните. "

Целият текст на български може да прочетете тук:

https://bit.ly/3eABS2j

 

  И за финал искаме да ви покажем още едно забавно приложение на слинга – може да си направите люлка :