Коя раница бихте ми препоръчали и коя е най-добра от всички са въпросите, които ни задавате най-често. В следващите няколко реда ще отговорим на тези и други важни въпроси, които вълнуват всеки родител при избора на ергономична раница.

Коя е най-добрата раница? Отговорът на този въпрос е - няма най-добра раница, вместо това трябва да си зададете въпроса коя е най-удобната и подходяща за мен и моето семейство. Но и на тези въпроси еднозначен отговор не съществува - всичко се свежда до личните предпочитания и очаквания, начина на живот, който водите както и индивидуалните особености на телосложението на носещия. Изборът на ергономична раница може да се сравни с избора на дреха или обувки - както не на всеки човек пасва всяка дреха или чифт обувки, подобно е и с раниците. Когато избирате дрехи или обувки, винаги се предполага, че е най-добре да пробвате преди да закупите - аналогично е и с изборът на ергономична раница. За да разберете коя е вашата раница , трябва да направите малко по-задълбочено проучване. И тъй като съществуват много марки и видове, лесно е човек да се обърка, затова ето няколко основни съвета, които да следвате, когато дойде моментът да купувате ергономична раница:

1. Не купувайте първата раница, която ви хареса в интернет

2. Не разчитайте само на мнението на другите

3. Внимавайте с репликите

4. Винаги е добре да пробвате или да се посъветвате със сертифициран консултант по бебеносене преди да закупите

Все пак преди да пристъпите към закупуване на ергономична раница, е добре да знаете, че до 3-4 месечна възраст най-подходящата носилка за вашето бебе е слинг. Преди този етап от развитието си бебетата не са физически готови и няма да се чувстват комфортно ако бъдат поставени в раница.Може би най-добрият момент да започнете да се оглеждате за ергономична раница, в която да носите вашето бебе е след навършване на 3 месечна възраст. Ето в няколко стъпки какво е добре да направите преди да закупите:

1. Потърсете в интернет информация за различни марки и видове ергономични раници

2. Прочетете няколко мнения и ревюта (подробен преглед на продукт) - важно е да потърсите информация от различни източници. В нашия блог ще откриете подробно описание на модели раници, които предлагаме.

3. Разпитайте родители, които вече са се сдобили с раница, за тяхното мнение и опит

4. Потърсете местни групи за бебеносене за повече информация

5. Посетете бебеносеща среща или си запазете час за консултация и пробвайте различни марки и модели. Това, че на някой му е удобна определена ранница и ви я препоръчва не означава, че на вас също ще е удобна.

За консултации и проби в Пловдив можете да си запишете час в Център за естествено родителство Коалабейби, който се намира на ул. Димитър Талев 59 като се обадите на 0899197080 или пишете съобщение на страницата на Център във фейсбук http://www.facebook.com/centerkoalababy

Възможни са и онлайн консултации : https://koalababy.bg/online

По време на консултацията ние ще чуем вашите нужди и очквания, ще отговорим търпеливо и на разбираем език на всичките ви въпроси, ще предложим това, което най-добре ще ви пасне, ще изпробвате различни модели , които за вас ще нагласи нашия консултант и накрая ще си тръгнете доволни и уверени, с нови знания и умения и най-подходящата за вас раница, това ви го гарантираме. В края на консултацията сами може да решите дали ще закупите веднага или първо ще вземете под наем някой от моделите, за да ги изпорбвате за по-дълго време.

6. Ако имате възможност вземете под наем раницата, която най-много ви е допаднала по време на пробата/срещата, за да поносите по-дълго време с нея и да усетите дали наистина ви е удобна.

Под наем може да заявите раница и от нашата категория: https://koalababy.bg/carriers-for-rent?page={page}   

или като ни пишете във Фейсбук или Инстаграм.

В действителност раниците изпълняват една и съща функция и в тях позицията. която детето заема не се различава, но усещането за носещия от раница до раница може да е коренно различно.

Ергономичните раници могат да бъдат: хибридни, които са подходящи за бебета от 1,5м; стандартни регулируеми, коиото са подходящи за бебета от 3-4 месечна възраст и нерегулируеми, които  се препоръчват за бебета след достигане на 6-7 месечна възраст; има и тодлър и прескуул раници предназначени за по-големи вече проходили деца

Хибридни са тези раници, на които презрамките се захващат за колана, това позволява да се ползват от по-ранна възраст, минимум 1,5м и достигнати 53-4см височина. Захващането на презрамките за колана позволява да се получи по-добра С-изивка на гръбчето, която е характерна за новородените бебета. 

Регулируеми  са тези, при които платката може да се стеснява и разширява и позволява на раницата да расте постепенно заедно с детето. Такива са: LennyUPGrade; Kavka Multi-age , ErgoBaby Adapt; Israta the One, Kaya Korra, Buzzidil Standart; Mamaruga Zensling и Integra Baby и други

Нерегулируеми са тези, при които ширината на платката е фиксирана и се препоръчват за бебета достигнали 70см височина. Такива са : LennyLamb Baby и Toddler Size (тодлър от 85см), Physio Carrier, Hoodie Carrier, Integra Baby размер 1 размер 2 и др.

Раниците сами по себе си също се различават и по своите характеристики. Ето с няколко думи какво е най-характерно за всеки един от регулируемите модели

Раниците на LennyLamb в т.ч. LennyUpGrade, LennyLamb baby SIze, Lenny Lamb Toddler Size

- направени изцяло от слингов плат

- с мек колан 

- LennyUPGradе се регулира с велкро лента отнвътрешната страна на колана

Ергономична раница Kavka

 – слингова раница със средно твърд колан

 – регулира се с велкро по ширина

 – подходяща от 60 до 100 см височина на бебето

Ергономична раница Integra baby

- създадена на принципа на мей тай

- без колан

- материя канвас

- регулира се с допълнителен ремък

Ергономична раница Ergobaby Adapt

- твърд колан с допълнителна ломбална опора за кръста

- материя канвас

- регулира се с велкро

Ергономична раница Isara the One

- мек колан

- регулира се с велкро

- от слингов плат

Ергономична раница Kaya Korra

- мек колан

- регулира се с връзки

- от слингов плат

Ергономична раница Buzzidil

- твърд колан

- слингов плат

- регулира се с връзки

Ергономична раница Mamaruga Zensling

- мек колан

- регулира се ръчно по протежението а колана

- кръстосани презрамки

- мека материя от еластичен плат

Ергономична раница Physio Carrier JPMBB

- твърд леко подплатен колан

- опция за мрежест панел

- регулира се само по височина на платката

Ергономична раница Hoodie Carrier JPMBB

- твърд леко подплатен колан

- иновативна дишаща материя

- регулира се по височина на платката

След като сте прочели тази статия, ще сте по-подготвени при избор на ергономична раница. Но тя далеч не изчерпва всичко по темата. За повече инфомация, може винаги да се допитате до нас.