Много от вас често си задават въпроси от рода – добре ли съм нагласила бебето в слинга/раницата; безопасно ли е да го нося така; ще му навредя ли ако не е правилно поставено; всичко наред ли е с бебето ми? Тези и други подобни въпроси често ви водят при нас в търсене на съвет или консултация по бебеносене. И ние винаги се радваме да помогнем. Но за да не губите време и винаги да имате под ръка ‘първа помощ’ , когато не сте сигурни дали начина, по който сте поставили бебето си в носилката, пишем тази статия за вас. Тук ще очертаем основните правила за безопасност, които всеки бебеносещ трябва да съблюдава независимо от типа слинг/раница, който използва.

Първо и много важно условие за безопасно бебеносене е носилката да е подходяща за възрастта на вашето бебе. Ако тя не е съобразена с това, тогава трудно ще се придържате към правилата за безопасност. Затова първо направете правилен избор, който би било добре да съгласувате с консултант.

Носенето на вашето бебе в слинг/раница е напълно безопасно, когато се практикува със здрав разум и разбиране към нуждите на вашето бебе. Както с всички неща в живота,  добрата информираност и здравият разум са най-добрата рецепта за осигуряване на щастливо носене за вас и вашето малко дете. Избирайте качествени носилки и се уверете, че преди всичко сте прочели инструкциите за употреба към тях.

Като консултант, обучен от CaluWi Trageschule (https://www.clauwi.de/ ) , мога да помогна и да отговоря на всичките ви въпроси относно безопасността на слинга, които имате. Ние предлагаме слингове и раници, които осигуряват оптимален комфорт и позициониране както за вашето бебе и така и за вас.

Правилата за безопасност важат за всички възрасти, но с най-голяма сила важат за бебета под 3 месечна възраст, при които мускулите на вратлето все още не са достатъчно укрепнали и нямат добър контрол върху главата си. 

Първо и основно препоръчваме да се запознаете с ПЕТТЕ ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНО БЕБЕНОСЕНЕ: 

 

 

 И след това да прочетете тези полезни съвети и трикове за безопасно бебеносене:


  Бебеносенето винаги започва с безопасност и комфорт както за вас, така и за бебето ви. Затова е
то нашите 8 основни съвета за удобно и безопасно бебеносене:

  1.  НА ЦЕЛУВКА РАЗСТОЯНИЕ 

 Уверете се, че бебето е нагласено така, че главата му да е свободна, разположена над и далече от гърдите ви. Видимостта е ключова – уверете се, че виждате лицето на бебето; уверете се, че брадичката му е далеч от гърдите му. Не искате лицето му да бъде скрито, покрито или захлупено по някакъв начин.

Накратко: Лицето на бебето трябва да е видимо и открито, брадичката отделена от гърдите му, дихателните пътища да са свободни.

 

       2. С ДОБРА ВИДИМОСТ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

Много (всъщност може би повечето) родители започват бебеносенето с леко безпокойство. Знаем, защото и ние сме минали по този път. Безопасно ли е това за бебето? Удобно ли му е? Това изобщо правилно ли е да се практикува? Просто трябва да се уверите, че имате видимост към лицето на бебето през цялото време. Винаги трябва да можете да видите лицето на бебето щом погледнете надолу. Не покривайте лицето на бебето и не позволявайте то да бъде скрито от слинга или дрехите, които носите. Не използвайте обемни шалове и други подобни аксесоари. Вашият слинг / раница е нещо, което използвано правилно ще ви донесе само и единствено ползи.

Накратко: винаги трябва да можете да видите лицето на вашето бебе, когато погледнете надолу.

   3. ОПТИМАЛНА ПОЗИЦИЯ НА ТЯЛОТО НА БЕБЕТО – J ФОРМА

  Дръжте главата на бебето свободна и далеч от гръдния му кош. Позицията на краката и гръбнака на бебето е добре да оформят главно „J“. Главно "J" означава - колене прибрани нагоре към корема, тазът прибран напред, а гръбнакът в съвсем лека извика почти прав.

Накратко: краката на бебето и гръбнакът трябва да образуват J-форма

    

   източник снимка: www.carryingmatters.co.uk

 

   4. ГЛАВАТА НА БЕБЕТО ТРЯБВА ДА Е ОТКРИТА

 Главата на бебето трябва да е над плата на слинга или раницата, в която носите. При бебета до 3 месечна възраст платът трябва да стига до средата на ухото, но не по-високо – лицето и носът на бебето трябва да са над плата. Ако главата на бебето е скрита от горната част на носилката, тогава тя или трябва да се донагласи или вероятно е голяма за вашето бебе. 

 Накратко: Главата на бебето трябва да излиза над плата на носилката.

   5. РЪЦЕТЕ НА БЕБЕТО СА НАГОРЕ – СВИТИ ПРЕД ТЯЛОТО

 Въпрос, който възниква толкова често: „къде трябва да са ръцете на бебето?“В идеалния случай ръцете на бебето трябва да са вдигнати пред тялото му за опора. Помага за поддържане на гръбнака им и повдига главата им нагоре. От сетивна гледна точка позволява достъп на бебето до ръцете му; някои бебета обичат да спят на ръце или юмруци, а за други това е сигнал, че е време за хранене – когато поднасят юмръчета към устата си.

С две думи: ръцете на бебето трябва да са прибрани пред гърдите им

    

  1.  НЕЖНИ ДВИЖЕНИЯ

  В моя опит като консултант по бебеносене често откривам, че най-важната част от носенето се случва преди поставянето в слинга. И има смисъл в това - слингът е инструмент, който използвате, за да поддържате това любящо докосване, тази свързаност, докато се движите и сте активни. Така че движенията и начина, по който докосвате и държите бебето преди да го поставите в слинга/раницата са важни. Нежните движения и мекото боравене могат да направят всичко различно. Поддържайте физиологичната естествена позиция на новороденото бебе. Правете бавни, успокояващи движения придружени с леки полюшвания/поклащания. Отделете време, дишайте дълбко, бебето усеща вашата настройка. Ще бъде много по-приятно изживяване и за двама ви, ако можете да избягвате прекалено резки и бързи движения.

Накратко: Щастливото и успешно носене започва с нежни, меки движения още преди поставянето в слинга..

 

  7. ЗДРАВИ ТАЗОБЕДРЕНИ СТАВИ

 Често задаван върпос по време на консултациите е „Това ще увреди ли краката им по някакъв начин?“ И отговорът винаги е : Не, напротив ергономичното бебеносене може да има само ползи за развитието на краката и най-вече за тазобедрените стави на бебето. Най-общо казано, при ергономичното носене платът на слинга/раницата трбва да стига от едното коляно до другото коляно на бебето. Тази позиция се нарича още "М" форма - коленете са по-високо разположени от таза. Тази позиция следва естествената физиология на бебето. Всъщност това е същата поза, която бебетата ще заемат, когато се гушкат и без носилка. Това е най-важно за новородените и по-малките бебета (въпреки че не е без значение и за по-големите).

Накратко: платът на носилката трябва да ообхваща цялото разстояние от едното коляно до другото коляно на бебето и колената да са по-високо от таза им.

 

  1.  ТРЯБВА ДА ВИ Е УДОБНО

 Много родители са притесненни, когато започнат да носят бебето за първи път, като непрекъснато проверяват дали бебето е обезопасно и дали му е удобно, но без да зачитат и да обръщат внимание на собствения си комфорт. Безопасно ли е за бебето? Удобно ли му е? Колкото и да са важни тези неща (а те са), никога не подценявайте значението на вашия комфорт! Ако вашият слинг ви причинява болка, дискомфорт или ви е неудобен, реално погледнато, е по-малко вероятно да го използвате дългосрочно. Това напълно обезсмисля целта на слинга или раницата. Вашето следродилно тяло не е тялото, което някога сте познавали. Погрижете се за неговия комфорт, не го пренебрегвайте. Болката при носене не е непременно „нормална“ част от носенето. Ако я има е възможно носилката да не е нагласена правилно или просто да не е вашата носилка. Ако имате някакви съмнения, попитайте нашия опитен, грижовен консултант по бебеносене - Димана.

Накратко: носенето на бебета е толкова важно за вашия комфорт, колкото и за бебето.