БЕБЕНОСЕНЕ НА НОВОРОДЕНО

Понеже напоследък ни се случва доста често да обясняваме предимно онлайн или по телефона в какво може да носите вашето новородено бебе, решихме да обобщим информацията и да бъде достъпна за всеки.

Четвъртият триместър (първите три месеца след раждането) е много важен адаптивен период както за вас така и за вашето бебе. За да бъде той плавен, по-спокоен и лесен и за родителите и за самото дете, ние препоръчваме да опитате с бебеносене. Бебето може да бъде носено в слинг още от първите дни. Но, за да бъде това преживяване безопасно, приятно и да стане естествена част от ежедневието ви трябва да знаете коя е подходящата носилка и как правилно да я поставяте.

Ето и видовете носилки, които се препоръчваме да ползвате през първите месеци:


Тъкан слинг - най-универсалната носилка, която може да се ползва от първия ден до края на бебеносещия период. Предимства : дълъг период на ползваме; пасва на различни телосложения; разпределя тежестта равномерно върху тялото на носещия; предлага голямо разнообразие от връзвания според възрастта на бебето в това число отпред с лице към носещия, на хълбок и на гръб като всяка позиция може да бъде изпълнена с различен вид връзване, с които можете да експериментирате след като натрупате малко опит.  Ако сте начинаещ и искате да зпочните с тъкан слинг - първото връзване, което е добре да научите е FWCC, то заедно с kangaroo carry са двете най-подходящи връзвания с тъкан слинг за бебе под 3 месечна възраст. В графа недостатъци бихме изброили: че е пристрастяващо и в един момент може да се озовете с гардероб пълен със слингове. Иначе ако трябва да сме сериозни, някои родители се плашат от дължината и от начина на връзване, но с повече практика и желание всеки се научава. За да добиете по-ясна представа как точно става поставянето в тъкан слинг ви предлагаме това видео:

 

 

Друг чудесен вариант за новородено бебе е ринг слинг. Той е много подходяща носилка за малко бебе, защото позволява тялото на бебето да заеме точно тази анатомична позиция, в която то е било в корема на майка си и, в която му е най-удобно да седи през първите месеци от неговия живот. Ринг слинг е подходяща носилка и за недоносени бебета, но в тази статия говорим само за здравородени доносени бебета. За всички други случаи в това число - недоносени и бебета със специални нужди, препоръчваме да се срещнете със специалист по бебеносене сертифициран в областта какъвто е и нашия консултант. И така ринг слингът предлага удобството на едното рамо, много лесен за поставяне, бързо може да извадите бебето от него, заема малко място, удобен за кърмене, подходящ и при проходило дете за носене на кратки разстояния и особено подходящ за топло време. Единственият недостатък, който бихме споменали е, че тежестта пада на едното рамо и след по-продължително носене може да усетите дискомфорт, но тогава можете просто да размените рамената.

И отново видео тюториъл – поставяне на ринг слинг в няколко стъпки.

 

 

 

Еластичен слинг - подходящ е от около 20ия ден след рждането, има две възможности за връзване като тъкан в FWCC , но винаги с три слоя върху тялото на бебето и pocket carry. Подходящ е до 7-8кг, след това може да провисне и носненето става неудобно. За лятото не е най-удачният вариант, но ако се спрете на еластичен слинг за топлите дни поне гледайте да е с бамбук. Доста е предпочитан от родителите, защото при pocket carry първо връзвате слинга и след това поставяте бебето и не е необходимо да го връзвате всеки път. Недостатъци - бързо се израства и трите слоя плат държат топло. Предлагаме да изгледате това видео, което ще ви помогне да разберете как точно се поставя еластичен слинг правилно.

 От 2рия месец може да ползвате и хибридна носилка от типа мех дай, мей так, рап тай и други производни, които са преходен вариант между слинг и раница и позволяват да се носи и по-малко бебе в тях, когато са правилно поставени. Новата хубридна носилка на LennyLamb LennyHybrid е изключително добра и иновативна носилка, която позволява да носите вашето бебе от 2 месеца од 2 години.

След като бебето навърши 3,5-4м може да започнете да носите в раница. Но защо е важно да не е преди тази възраст: Раницата не може да осигури адекватна подкрепа на главата, врата и гърба на бебето както слинга; В раницата бебето застава по-разкрачено отколкото е естествено за възрастта му. При малко бебе е важно да се поддържа С-извиката на гърба, което раницата не може да осигури. Затова до три месеца поне се препоръчва носене в слинг.

Когато говорим за малко бебе, а и не само най-важно е безопасността. За да бъдете спокойни, че вашето бебе е правилно поставено в носилката е нужно да спазвате пет основни правила:

 

 Ако след като сте прочели тази статия, все още имате въпроси, сме на разположение. Нашият консултант с удоволствие ще отговори на всички тях. Освен това може да се възползвате вече и от нашите видео консултации от всяко кътче на България без да се налага да излизате от вкъщи.