Скъпи родители, не знаем какво точно очкавате да чуете като отговор на този въпрос. Но моето мнение като консултант по бебеносене е, че носенето с лице напред е неестествено, неудобно, неергономично, и желанието да го практикувате е напълно неоснователно. Неслучайно в нашия асортимент от носилки няма да откриете модели ергономични раници предлагащи тази позиция . Няма как да предложим на родителите носене с лице напред с чисто сърце. А ние искаме да сме чисти пред вас. И в тази статия ще обясним какви са причинте, поради, които е добре да избягвате носенето с лице напред.

 Разделяме причините в три онсовни категории – физиологични, психологически, лични. Като според нас всичките са еднакво важни.

 Първо ще поговорим за физологията на бебето  – още от раждането благодарение на хватателния рефлекс и рефлексът на Моро бебето е проектирано да обгръща с крайниците си и да се вкопчва в тялото на мама  – това само по себе си показва, че естествената позиция на бебето е с лице към носещия, а не с гръб към него. Тялото на бебето пасва към тялото на мама като “ключ в ключалка”. Ето това прави носенето с лице напред да изглежда и да се усеща неестествено.

 Много пъти сме говорили за дисплазия, луксация, правилно развитие на тазобедрените стави и ергономична позиция на краката на бебето. Когато е поставено в носилка краката на бебето трябва да образуват буквата М  т.е. платът да е достатъчно широк, за да подкрепя бедрата до свивките на колената и те да остават разположение по-високо от дупето на бебето.  Това е и основното нещо което различава ергономичната раница от кенгуруто. Когато опитате да обърнете бебето с лице напред, колкото и добре да се опитвате да нагалсяте носилката (дори и тя да предлага позиция с лице напред)  и колкото и да ви убеждават в инструкциите и по снимки, че краката остават в ергономична позиция това е безкрайно невярно; в действителност краката на бебето висят точно като в кенгуро освен ако не ги придържате с ръце допълинително. Е, мили родители, нали всички сме на едно мнение , че не желаем да носим бебето си в кенгуро, да, но ефектът на носенето с лцие напред е точно същият. Следователно тази позиция е напълно неергономична не само за краката, но и за гърба на бебето. Когато детето е с лице към носещия и неговото тяло обгръща това на мама, се получвава естествена С-извивка на гърба, която не може да постигнете ако бебето е с гръб към вас. Главата остава свободно стояща без нужната задължителна подкрепа , която е особено важна до 4ия месец. Затова, молим ви, ако сте решили да порбвате носенето с лице напред не го правете преди бебето да е навършило поне 5 месеца, за негова безопасност. Защото до тази възраст бебетата нямат стабилен контрол на главата си и се изморяват и когато брадата на бебето се опре в гърдичките му се затруднява дишането.

И все пак ако сте решили тъврдо да носите бебето си с лице напред, по-добре го носете на ръце без каквато и да е носилка. Тогава ще постигнете много по-ергономична и правилна позиция на краката и гърба. Може да си направите този експеримент показан в следващите две снимки:

 Психологични причини –  тялото на майката е естественият хабитат за всяко бебе дори и вече по-голямо и разбиращо то е свикнало да се притиска в него да се сгуши, когато има нужда; лицето на майката е най-успокояващия образ за бебето и в същото време най-познатият, винаги когато е несигурно, объркано, уплашено бебето среща в лицето на мама сигурност, защита, увереност, усмивка. Какво би се случило ако бебето е обърнато с лице напред и не вижда познато лице, а основно непознати размазани образи, защото бебето до почите 7-8 месечна възраст вижда само на няколко см пред себе си. Ами вие си отговорете на този въпрос -най-вероятно ще се разстрои, ще се изнерви и дори и да не даде сигнал веднага тази хиперстимулация ще се отрази в последстви на съня му и на крехката му нервна система. А ако вие не виждате лицето на вашето бебе как ще разпонавате знаците, които то ви дава в този момент. Затова носенето с лице напред не дава възмжжоност правилно да комуникирате с вашето бебе и да отговаряте на нуждите му веднага щом възникнат.

Най-накрая ще спомена няколко лични прични от позицията ми на майка на три деца – аз като майка и консултант по бебеносене никога не бих поставила бебето си с лице напред дори и да е от най-ревливите, нетърпеливи и любопитни бебета. Децата имат достатъчно време да откриват света , когато се научат да се придвижват самостоятелно с тяхна скорост според способностите им. А щом аз не бих го практикувала няма как с чиста съвест да го препоръчам на други майки, а още по-малко да им предложим да закупят нещо, което лично никога не бих носила.

И така да обобщим. Основните причини, поради, които не препоръчваме носенето с лице напред са:

  * краката на бебето висят като в кенгуру, това натоварва тазобедрените стави и може да доведе до дисплазия или луксация

  * гърбът на бебето не е в оптимална позиция, няма добра подкрепа

  * главата на бебето няма нужната подкрепа, при бебета под 4 месеца това може да наруши дишането

 * центърът на тежестта з аносещия се измества и това може да доведе до болки в гърба или кръста

 * бебето се преуморява от прекалено много впечатления, това може да доведе до хиперстимулация на крехката нервна система

 * не виждате лицето на бебето, което е едно основните правила за безопасност при бебеносене

 * тежестта пада върху таза на бебето, а това не е препоръчително при неседящи бебета

 

 

В допълнение прилагаме инфорграфика за основните разлики между ергономична раница и кенгуру и как да ги разпознавате.