Лятото е най-активният сезон за разходки навън – на планина, на море, нови места, дълги маршрути ,екскурзии в чужбина и къде ли още не. Затова и лятото е най-активното време за бебеносене. Но за да бъде то приятно и за детето и за носещия е добре да обърнем внимание на някои важни неща, които могат да променят изцяло преживяването наречено бебеносене.

 Ето кратък наръчник за носене през лятото:

  1. Първо и основно съобразете носилката да е преди всичко подходяща за възрастта на бебето, да е удобна за вас самите и да е нагласена правилно. Удобството е от първостепенно значение за приятно бебеносене независимо от сезона. Ако имате нужда от помощ с нагласянето на вашия слинг, раница или друг вид ергономична носилка може да ни посетите в Пловдив в нашия Център по бебеносене или да се възползвате от нашите онлайн консултации.
  2. Също толкова важно е и как организирате разходките си навън през горешите дни. Ето няколко съвета: поемайте много течности; ползвайте слънцезащитен крем и шапка с UV защита; избирайте сенчести места за раходка; излизайте сутрин рано или в следобедните часове, когато слънцето не е толкова силно; използвайте муселинова пелена между тялото на бебето и на носещия, която да попива при потене; и не збравяйте , че тялото на майката терморегулира и за бебето. Затова ако на вас ви е много топло и се потите, това  ознчава, че вие топлоотнемате от температирата на бебето и  му помагате да се чувства комфортно. Същото се случва и през зимата , когато на бебето му е студено вие топлоотдавате, за да го стоплите.
  3. И все пак има ли лятни модели раници и важно ли е от каква материя е направаена носилката, с която носите през горещите дни? Понятието ‘лятна раница или слинг’ не съществува. Всички носилки могат да се ползват целогодишно, но има такива, които определено са по-подходящи за топлите дни и с които ще се потите по-малко.

 

    Ето как да изберете подходяща носилка за лятото според възрастта на бебето:

 За бебета от 0 до 4 месеца подходящи носилки са ринг слинг и тъкан слинг. Ринг слингът се поставя на едно рамо и само един слой плат минава по тялото на бебето и носещия. Без много омотаване, бързо и лесно слагане, компактен, може да се ползва от 0 месеца дори и за недоносено бебе, заема малко място в багажа ви. Тъканият слинг също е толкова щадящ за бебето колкото и ринг слингът, защото по неговото тяло минава само един слой плат. За носещия тъканият слинг предлага по-голяма стабилност, тъй като платът се кръстосва върху гърба и се връзва на кръста. От това обяснение става ясно, че тъканият слинг покрива по-голяма част от тялото на носещия и вероятно ще ви се стори по-неприемлив вариант, но като удобство е несравним. Затова при избор на носилка трябва да се съобразят и някои индивидуални особености на носещия и конкретни характеристики на носилката. При  избор на слинг е добре да обърнете внимание на състава и дебелината на плата; за лятото се препоръчват ниски до средни плътности и материи с примеси като лен, коноп, коприна, мерино вълна, бамбук и други, които имат чудесни терморегулиращи свойства и в същото време по-добра носимоспособност от памука. Консултациите на живо са много добра възможност да прецените коя е по-подходяща носилка за вас и да пипнете и усетите различни материи на живо. Плътността на материята също е важна, тъй като тя отговаря за дебелината на плата. Колкото по-висока е плътността в по-голямата част от случаите толкова по-дебел се усеща плата.

  За бебета навършили месец и половина друг подходящ вариант за лятото е хибридна слингова носилка тип мей тай или рап тай отново със съобразена плътност и възможност за смесен бленд на плата.

  За бебета навършили 4м освен изброените по-горе носилки: ринг слинг, тъкан слинг и хибрид от слингов плат вече може да избирате и измежду разнообразието от раници, което съществува. Но при раниците отново има осбености и ако искате да направите най-добрия избор първо прочетете следващите няколко реда, а след това изпробвайте ако имате възможност:

 Ако трябва да разделим раниците на две основни групи бихме ги класифицирли на слингови и от канвас. Слинговата материя е по-подходяща за лятото, защото е дишаща и благодарение на оплетката си има по-малка или по-голяма рехавост съответно се осъществава по-малка или по-голяма циркулация на въздух. Така, че ако се чудите слингова или от канвас – слинговата е по-добрия избор за сезона. Съществуват обаче и раници с мрежест панел – за тях е добре да се спомене, че при повечето мрежата е двойна и е 100% полиестер. Ако трябва да избирате между слингова раница с плътен гръб и таква с мрежа на гърба ние бихме предпочели плътния гръб с по-ниска плътност на слинга например 210 до 250 грама. Ако грамажът е по-голям тогава има смисъл да се предпочете раница с мрежест панел. При нас ще откриете разнообразие от слингови раници като LennyLamb, Isara, Kavka, Кая както и такива с мрежест панел LennyLamb, Ergobaby, Je Porte Mon Bebe.

  Една наистина добра раница за лятото е Integra Solar. Тя не е нито слингова, нито от канвас. Направена е от бързосъхнеща, много тънка материя с UV защита, но в същото време е с много добра носимоспособност.  Изключително компактна и лека (само 600гр тежи размер 2), без конвенционалния колан и с тънки необемни презрамки. Това е раницата, с която ви гарантираме, че няма да ви бъде горещо през лятото, материята дори се усеща хладна и в същото време без пролблем може да я носите и през зимата и всички останали сезони. Раницата се предлага в три размера ; размер 1 , 2 и 3 според възрастта и ръста на детето.

  При слинговите раници, както при слинговете, също съществуват примеси като лен, коноп, бамбук, коприна и други. В този ред на мисли LennLamb предлагат гоямо ранообразие от слингови раници със смесен състав на плата, които определено правят бебеносенето през лятото по-приятно. Всеки модел наличен на сайта им можем да доставим.  Ако все пак те са извън бюджета ви, тогава разгледайте раниците на Kavka от 100% лен и 100%  бамбук . Ленът и бамбукът са изключително предпочитани за лятото материи, които в същото време имат и много добра носимосппособност.

 

 

  И в крайна сметка ако трябва да направим класация на най-подходящите раници за лятото, на първо място бихме сложили Integra Solar, на второ Kavka 100% лен или бамбук , на трето място слингова раница с ниска плътност до 250гр и най-накрая раници с мрежест панел.

  И с това вариантите не се изчерпват, защото ако бебето ви е навършило 6 месеца и седи самостоятелно може да го носите на гръб.  Във всички споменати по-горе носилки може да носите на гръб (освен ринг слинг, при който се изисква повече опитност). Но има една специално предназначена за носене на гръб, която се нарича Онбухимо. Онбухимото няма колан, а само презрамки и това го прави много олекотен вариант за носене през лятото. 

  През лятото за ваше удобство организираме отделна категория озаглавена БЕБЕНОСЕНЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО, където можете да разгледате всички подходящи раници, слингове и други носилки както и аксесоари и дрехи с UV защита  http://bit.ly/33I0X5v