Още една ергономична раница с много добри характеристики, с възможност за дълъг период на ползване от 3 месеца до 3 години, в среден ценови диапазон, бе представена в България преди повече от година първо от Библиотека Вълшебен Възел след това от нас . И това е отново полска марка - нарича се KAVKA. Малка семейна фирма създадена и ръководена от една майка на име Ана Кавка.

 Имахме възможност да тестваме Kavka благодарение на Библиотека Вълшебен Възел. Още в момента, в който я отворихме и усетихме в ръце ни направи впечатление колко е лека, колко е мек платът и как плавно се движат ремъците. Коланът е средно твърд, а презрамките са с една от най-добре прилягащите форми от всички други, които сме тествали до сега. Една раница от 3 месеца до 3 години:

                      

  

Основни характеристики на Kavka Multi-age:

- ергономична раница с възможност за плавно регулиране на платката по височина и ширина

- подходяща за бебета от 61-2см до 100см (приблизително от 3 месеца до 3 години)

- платът е слингов изцяло мек, със средна плътност, обгръща тялото на детето като 'втора кожа'

- ширината се регулира като платката се свива и разпъва по протежението на колана и се застопорява чрез велкро лента. От вътрешната страна на колана има скала с означени килограми, за да се ориентирате по-лесно при нагласяне на ширината.

- височината се регулира с външни ремъци, които се движат и нагласят изключително лесно дори и в движение

- коланът е със средна твърдост, добре подплатен

- презрамките са средно подплатени , умерено широки, за да пасват на различни структури , имат двупосочно удобно затягане и извита форма при гръба за по-голямо удобство. С възможност да се удължавата за по-високи хора. Максимална сължина на презрамките 53см. Това прави раницата приложима за носещи с различна структура без да се компрометира удобството. Т.е. ако вие сте висока 1,50м, а таткото е 1,80м раницата ще пасва много добре и на двама ви. Това е една от малкото раници, при които презрамката стои много прибрана в зоната, където се свърза с платката и така нищо не пречи на видимостта на бебето. Затова раницата пасва много добре и на малки бебета (но,не по-малки от 3 месеца)

- раницата е олекотена с тегло под 1 кг, идва в кутия и е с две години гаранция

- материята е със средна плътност около 250-260гр, което я прави подходяща за всички сезони

- раницата и всички материали, от които е направена са произведени в Полша

- качулката е подвижна и се захваща посредством тик так копчета от вътрешната страна на платката. Има ластици в долния край, за да се закрепи за презрамките и да придържа главичката на бебето, когато спи.

Регулиране на Kavka

Регулирането по ширина става посредством велкро лента зашита от вътрешната страна на колана, на която има оказани от 6 до 20 кг. Разбира се килограмите са ориентировъчни , тъй като всяко дете се развива индивидуално. Водим се основно от височината и етапа на развитие на бебето. За да започнете да носите бебето си в Kavka Multi-Age , то трябва да е достигнало минимум 61-62см. височина. Размерите на платката са:

В най-тясна позиция по ширина: 18см

 В най-пазширена позиция: 43 см

 

 

Регулирането по височина става посредством външни ремъци , които са разположени в горната част от двете страни на платката. Нагласят се лесно чрез затягане или отпускане. Размерите на платката по височина са:

в най-свита позиция: 23см

        

 

   В най-разпъната позиция: 45см

 

 

 

ПРЕЗРАМКИТЕ:

Презрамките на ергономична раница Kavka са дълги, извити, средно широки и средно подплатени. В най-разпънато положение дължината им е 53см. Може би това са презрамките, които се харесват на абсолютно всеки. Идеално пасват както на високи така и на ниски хора благодарение на регулирането си по-дължина. Извитата им форма помага за по-доброто разпределение на тежестта върху гърба на носещия. Затягането на презрамките е двупосочно за по-лесно нагласяне. Умереното им подплатяване не се натрапва и е достатъчно за да убере добре тежестта.

Ремъкът, който ги свързва отзад се движи по релси зашити за самите презрамки и позиционирането му на удобна височина става лесно и бързо.

                        

  KAVKA позволява захващане на презрамките към колана. Това помага раницата да се нагласи добре и за малко бебе. Когато презрамките се закачени за колана върху гърба на бебето няма напрежение и той застава в естествената си за възрастта С-извивка. На снимката се вижда чакащата катарама както и удебелената част в края на платката , която се пада точно при свивката на колянтото на детето. Това предпазва от зачервяване и раздразнение в тази област на крака, където има най-много триене с плата.

       

 

КАЧУЛКАТА - се захваща посредством тик так копчета от вътрешната страна на платката и е в десена на раницата. Когато бебето заспи може да придържате допънително главата му като вдигнете качулката и захванете ластиците й в долния край, като ги закачите за пластамсовите скоби, които са поставени на презрамките за тази цел. Ластиците на качулката позволяват по-лесното й поставяне на главата на бебето, когато носите на гръб.

 Качулката се захваща за ето тези скоби, които са закрепени на двете презрамки:

 

 

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПОСТАВЯНЕ:

1. Закопчавате колана на кръста и го затягате плътно като с едната ръка притискате колана към корема, а с другата затягате ремъка

2. Взимате бебето с лице към вас, внимателно разкрачвате краката и спускате дупето надолу да се позиционира в платката. Препоръчително е дупето да е два пръста под горния ръб на колана. Внимание бебето НЕ трябва да е седнало на колана!

3. Вдигате платката нагоре по гръбчето на бебето, премествате свободната ръка върху платката и държите бебето. Слагате презрамките една по една като сменяте ръцете. След като сте сложили резрамките може да пуснете бебетo и да закопчеете задния свързващ ремък, който е задължителен.

4. За по-добра позиция и комфорт на бебето препроъчваме да го обличате с един размер по-големи ританки или панталон с чорап, или пък чорапогащник. Това ще позволи на бебето да има повече пространство за пръстите на краката, когато е в клек и дрехата няма да опъва на стъпалата му. Също така съобразете, че раницата е един допълнителен кат дрехи върху тялото на бебето.